fbpx

Miksi kirjoitan?

//Miksi kirjoitan?

Miksi kirjoitan?

Näin uudenvuoden kynnyksellä on hyvä miettiä, miksi tekee sitä mitä tekee tai mitä haluaa tehdä. Minun tapauksessani: miksi kirjoitan?

Joskus kaipaus käy liian suureksi. Silloin kaipaan jonnekin takaisin. Matkaan usein ja joskus unohdan, että jalkani ovat myös tässä maassa. Onneksi on ihmisiä, kanssamatkaajia, jotka vetävät minut takaisin leijuvasta olotilasta kohti maata. Vaan tuolla leijuessa ne syntyvät, yhdessä äärettömässä. Takertuvat minuun kiinni ja sisälleni, jotta päästäisin ne vapaaksi. Antaisin muodon sanoilla, jotka putoilevat paperille. Jollekin vietäväksi.

Uskon, että sieluni laulaa sanoilla, jotka ovat kaikkien yhteisiä. Samoilla sävelillä, jotka sinäkin olet tuntenut tai tulet tuntemaan. Vapisuttavaa pelkoa, hyytävää hylkäystä, riistävää rakkautta. Elämää.

Se yhdistää meitä. Emme voi enää kulkea laput silmillä vaan meidän on avattava silmämme. Katso. Minä huomaan sinut. Olet arvokas. Pohjimmiltaan kuin minä, mutta silti niin erilainen. Tarttuisitko käteeni? Haluaisitko tuntea mitä minä tunnen? Edessäsi ei ole pelkkää kaunista katseltavaa. Elämä vapisuttaa, hyytää ja riistää. Taustalla häilyvien tummien varjojen on tultava esiin, jotta auringostamme tulisi kirkkaampi, jotta meistä loistaisi valo. Kun tunnemme, pidämme kädestä sitä, joka on menettänyt, jossa asuu suru, ymmärrämme ja opimme. Kun hyvää tarkoittavat toiveet muuttuvat tragediaksi, loputtomaksi suruksi. Kun elämä ei mene niin kuin suunnittelimme. Silloin voimme vain nojata toisiimme ja jakaa. Muistatko? Ojensin sinulle käteni. Vieläkö haluat tarttua siihen? Et ole yksin.

Ensimmäinen kirjani, Syntitehdas, on oodi kaikille niille, jotka haluavat muutosta. Se kertoo työelämästä ja millaista se voi olla nykyaikana. Kun näkee ympärillä ihmisiä, jotka ovat uupuneita, joiden mielet viistävät maassa, joita tiukka tahti, vaatimukset ja pelkäksi koneiston osaksi joutuminen ovat sairastuttaneet.

Miksi sitten dekkareita? En usko, että dekkarit ovat ainoa laji, joita haluan kirjoittaa, mutta jokaisessa tarinassa pitää olla jokin mysteeri. Mysteerit koukuttavat minua, ne saavat saavat aivonystyräni kutisemaan. Dekkareissa ja murhamysteereissä keskeisin osa, lähtökohta on murha. Luulen, että kuolema on minulle myös mysteeri. En kirjoita dekkareita sen takia, että ihannoisin väkivaltaa tai niitä ihmisiä, jotka vaeltavat niillä poluilla vaan siksi, että haluan ymmärtää. Kirjani syntyvät ihmetyksestä ja halusta ymmärtää tätä maailmaa, sinua ja minua. Miksi? Miksi naapurin Kai murhasi vaimonsa ja kaksi lastaan? Mikä sai Erkin niin tolaltaan, että iski puukon veljensä ihoon? Miksi Piasta tuli murhaaja? Miksi? Miksi? Mikä on se raja kun ihminen menettää otteensa tähän elämään?

Kun en ymmärrä, yritän tuntea ja silloin he alkavat puhua minulle. Saavat jonkun muodon ja persoonallisuuden. Kun kuuntelen hiljaa ja tunnen ne sydämelläni kokonainen tarina avautuu minulle, pala palalta. Välillä se on kuin sipulin kuorimista silmät kyynelissä. Parhaimpina päivinä se virtaa käsieni kautta paperille. Sitten ymmärrän, en ehkä täysin, mutta paremmin. Valmiina pureskeltuna sinulle. Nautittavaksi helpossa ja viihdyttävässä paketissa. Taustalla kuitenkin ymmärrystä elämästä, ei ehkä täydellistä, mutta enemmän, jokainen päivä enemmän. Harjoitukset jatkukoon.

Näiden sanojen toivottelemana aloitan blogini.
Tervetuloa sinä ja vuosi 2015! 

By | 2021-10-04T12:32:46+00:00 31 joulukuun, 2014|Kirjoittaminen|7 Comments

About the Author:

7 Comments

 1. Stazzy 31 joulukuun, 2014 at 7:28 pm - Reply

  Hienoa.
  Kirjoittajablogeja ei koskaan ole liikaa.

  • Heidi 2 tammikuun, 2015 at 1:03 pm - Reply

   Mukava kuulla Stazzy! Mielestäni on aina kiinnostavaa kuulla kirjojen ja kaiken luovan työn taustoista. Lopputulos siitä pitkästä prosessistahan on kuin tiivistelmä, mutta se ilmassa leijuva massa, josta kaikki ainekset kirjaan on saatu jää lukijalta usein pimentoon ja siitä haluan kertoa.

 2. Marko S 3 kesäkuun, 2015 at 1:27 pm - Reply

  Kiinnostava postaus! Itsellänikin on unelma kirjan tai kirjojen kirjoittamisesta, ja nuo listaamasi kysymykset ovat todella mielenkiintoisia, ehkä siksi että ovat niin vaikeita? Helpompi on lähteä esimerkiksi demonisoimaan ja tuomitsemaan kuin ymmärtämään (tai edes yrittämään sitä) jotain käsittämättömiä tekoja. En ole vielä lukenut Syntitehdasta mutta varasin sen kirjastosta, palaan aiheeseen kun olen lukenut. Onko sarjan seuraava jo tekeillä?

  • Heidi 4 kesäkuun, 2015 at 9:08 am - Reply

   Hei Marko! Niissä on kyllä pohtimisen aihetta ja hyvä pohja myös kirjoille. Mukava kuulla, että aiot lukea Syntitehtaan! Laita sitten tuomiota tänne 🙂 Olinkin aikeissa päivitellä blogiin kuulumisia, joten kirjoitan ihan oman tekstin tuosta seuraavasta kirjasta. Tsemppiä sun omille kirja haaveille! Pitkä prosessihan se on, mutta toteutuu varmasti jos tarpeeksi uskoo ja saa tekstiä paperille 🙂

 3. Marko S 4 kesäkuun, 2015 at 10:34 am - Reply

  Kiitos! Laitan kyllä kommenttia tai kirjoitan arvion omaan blogiin kun olen lukenut. Hyvä että on tulossa lisää postauksia aiheesta, tuo prosessi kiinnostaa. 🙂

 4. Marko S 6 kesäkuun, 2015 at 8:48 pm - Reply

  Hei,

  Luettu ja kolahti. Kuten lupasin, linkin takana omia ajatuksiani Syntitehtaasta:
  https://markosuomi.wordpress.com/2015/06/06/kirjat-syntitehdas-heidi-roth-kirjavinkki/

  Hienoa työtä, olit mielestäni hyvin tavoittanut ison kriisin keskellä seikkailevan ihmisen tunnelmia ja sitä yleistä olotilaa kun kaikki mihin joskus oli voinut luottaa tuntuukin lähtevän alta. Mielestäni dekkarimuotoon sopii hyvin arvoja haastava ja kyseenalaistava filosofinen pohdinta 🙂 Kiitos tästä ja jatkoa odotellessa.

  • Heidi 7 kesäkuun, 2015 at 4:39 am - Reply

   Hei Marko! Upeaa lukea ajatuksiasi Syntitehtaasta. Enpä olisi osannut itse paremmin kiteyttää ja kaikkein parhaintahan se on jos lukija saa jotain tekstistä itselleen. Haluaisin varsinkin, että kaikki oman tien etsijät ja nykyajan työelämän raadollisuudessa yrittävät selviytyjät lukisivat kirjani. Saisivat siitä voimaa jaksaakseen ja uskoakseen muutokseen. Olet myös oikeassa sen suhteen, että Syntitehdas ei tämän vuoksi ole ihan niitä perinteisempiä dekkareita. Toivon, että se on jotain enemmän. Kiitos paljon!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: